22 Haziran 2010 Salı

DeMarcus Cousins



Bana kalsa daha şimdiden üzerine kitap yazılacak adamdır bu… Kentucky çıkışlı pivot, draft işleriyle ilgilenen kitleyi ikiye bölmüş durumda. Bunun başlıca sebebi de karakteriyle ilgili soru işaretleri. Yeteneğinden pek kimsenin şüphesi yok ama takımların çok yüksek bir draft seçimini Cousins’la kullanmak konusunda ciddi çekinceleri olduğu da bir gerçek. Karakteriyle ilgili sorunlara bu yazıda pek fazla değinmeyeceğiz, zaten heryerde yazılan şeyler, basit bir taramayla hepsine ulaşılabilir. Gelelim oyununa… Öncelikle pozisyon olarak Cousins’ı saf 5 olarak görüyorum ve analizi de buna göre yaptım.


1- Yüzü dönük top aldığında şut tehdidi yaratır mı?
Esasında lise yıllarında dışardan oynamayı severdi. Belki de o seviyede pota altı o kadar kolay geliyordu ki can sıkıntısından kendi sahasından top falan getirdiği oluyordu. Hatta scoutlar ‘acaba kolejde de dışarıdan mı oynayacak’ diye endişelenmişti. Ancak beklentilerin aksine Cousins hep pota altında oynadı. Orta mesafe şutunu pek göremedik. Görebildiğimiz kadarıyla şutu hiç yok diyemem ama şutu tehdit yaratır dersem de yanlış olur.


2- Elleri yumuşak mı? Dışarda boş kalsam beni topla buluşturur mu?
Neredeyse devamlı olarak ikili ve üçlü sıkıştırmalarla karşılaşan bir oyuncunun yumuşak ellere sahip olması ve topu boş oyuncuya çıkarması uzunlar için çok önemli bir özelliktir. Gerçi Cousins her zaman önce gücünü kullanarak kolay basket bulmaya çalışır, pas çok sonra gelir (gerçi skor bulma konusundaki verimliliği göz önüne alınca bencilliğini suçlayamayız). Tüm bunlara rağmen bir uzuna göre pas yeteneği ve el hassasiyeti gayet iyi bir seviyede…


3- Alçak postta topla buluşsa nefeslerimizi tutar mıyız?
Bu konuda yazılacak fazla birşey yok. Bu draftin tartışmasız en iyisi. Kimilerine göre Shaq’dan sonra gelen en etkili alçak post skoreri… Kilosuna rağmen inanılmaz çevik. İkili sıkıştırmalara rağmen 23 dakikada 15 sayı ortalama tutturması ve hemen hemen bütün sayılarına alçak posttan ve faul atışlarından (23 dakikada 7 FTA) bulması yeteneğini açıkca ortaya koyuyor.


4- Laga luga yapma, bana savunmadan haber ver?
Maç başına ikiye yakın blok ortalaması var ama savunmada pek de gayretli değil. Boyu fiziği ve yeteneği çok iyi bir savunmacı olmaya müsait ama gereken eforu gösterecek mi bilinmez.


5- Uçar mı kaçar mı?
Atletizmine vasat veya vasatın biraz üstü diyebiliriz. Bu konuda kesinlikle bir Favors değil. Ancak yine de vasat atletizm bile o fizikte bir oyuncuyu tehlikeli kılmaya fazlasıyla yetiyor.


6- Ölçümleri ne alemde?
Vücut yağ oranı %16 olarak ölçüldü ki profesyonel bir basketbolcu için oldukça yüksek bir oran. Gerçi bana göre kilosu (132 kg) onu durdurulamaz kılan özelliklerin başında geliyor. Yağlardan biraz kurtulup kiloyu da muhafaza ederse daha da tehlikeli bir pota altı oyuncusu olabilir (şu haliyle tehlikeli değil sanki de…). Onun dışında boyu 6’11, kol genişliği 7’6!!! Bunlar anormal rakamlar Serhat.


7- Nisan Mayıs ayları gevşer gönül yayları...
Yönetmenim işaret ediyor son iki soruyu da kısa kısa geçelim. Kıran kırana bir playoff atmosferini şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Cousins bu kora kor ortamda nasıl bir oyuncu olur işte buna bir cevap bulabilmek zor. Zaman zaman büründüğü umursamaz tavrı mı yoksa kazanmak için herşeyi yapan rekabetçi yüzü mü ağır basacak? Kolejde ikisinden de parçalar gördük. Sanırım Cousins’in NBA kariyerini belirleyecek kilit soru da bu…


8- Kristal küre…
Kürede sanki Andrew Bynum’unkine benzer bir kariyer görüyorum (zayıf takıma giderse Al Jefferson rakamları tutturabilir). Kariyer tahminim: Playoff takımında 1 veya 2’inci opsiyon (büyük ihtimalle 2), amaçsız takımda ‘potansiyel franchise player’. Contender takımda 3’üncü opsiyon (nedeni de şu: karakterini göz önüne alarak, etrafında en az 2 tane çok kaliteli oyuncu olmadan büyük başarılar kazanmasını zor görüyorum). Bu arada kristal küre tahminlerini oyuncuların kariyerlerinin en üst noktasını baz alarak yaptım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder